Aromatherapie: Geuren uit de natuur van Moederaarde


 


 

De oude beschavingen op Moederaarde gebruikten al extracten van planten en bomen voor geurende oliën en balsems. Het gebruik van bloemengeuren en specerijen was heel gewoon. Beroemd is het verhaal van koningin Cleopatra die Marcus Antonius zou hebben verleid door haar kamer tot kniehoogte te vullen met rozenblaadjes.Geuren werken niet alleen verleidend. Zij kunnen ook zorgen voor een goede of slechte gemoedstoestand. Zo zijn er geuren die comfort (bergamot, citroenmelisse), zelfvertrouwen (jasmijn, neroli), rust (lavendel, wierook) of zelfs een geluksgevoel geven (kamperfoelie)Als je in aanraking komt met frisse, natuurlijke geuren word je automatisch opgewekter en vitaler. Vergelijk het met een frisse neus halen tijdens een wandeling in de natuur.

 

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd.Ze bevatten de vluchtige bestandsdelen- de bestandsdelen die we kunnen ruiken en proeven- van planten, houtsoorten, wortels, harsen, zaden, bloemen en vruchten.Etherische oliën werken antiseptisch en antibiotisch en bieden soelaas bij diverse klachten. Sommige kan je puur gebruiken zoals lavendel en tea tree, maar de meeste moet je eerst mengen met een neutrale olie. Doordat de oliën erg geconcentreerd zijn, is de werking al sterk.  Een paar druppels opgelost in een basisolie is al genoeg.Meestal komen de aromatische stoffen via de huid in de bloedbaan door aromatische baden, massages, huidpreparaten of kompressen. Voor het destilleren van een paar druppels aromatische olie zijn grote hoeveelheden kruiden, bladeren vruchten of bloemen nodig. Als voorbeeld: voor het produceren van 1 liter citroenolie 1500- 3000 citroenen, voor 1 liter lavendelolie 100 bloemen. Daarom is een goede kwaliteit nooit goedkoop.

 

Kenmerken en effecten van etherische oliën:

 

Den

De olie van de den wordt gewonnen uit de distillatie van de naalden. De geur is sterk en balsamachtig. Den verdiept de ademhaling. In verdampte vorm creëert het een zuiverende en verruimende sfeer in huis. Het brengt als het ware het bos naar binnen. Den helpt om schuldgevoelens los te laten en spoort je aan om je dromen en wensen in de praktijk te brengen. Den geeft ruimte in je huis en in je hart.Recept voor op een ziekenkamer: 5 druppels den en 2 druppels bergamot verdampen in een oliebrander.Den gaat goed samen met ceder, lavendel en eucalyptus.

 

Lavendel

De werking van Lavendel is heel breed. Het reinigt en versterkt je lichaam en is zeer rustgevend. Lavendel zorgt voor evenwicht. Het beschermt je tegen te grote gevoeligheid en tegen emoties die uit de buitenwereld komen. Ook is het een uitstekend eerstehulpmiddel bij wondjes, pijn en bij alles wat geïrriteerd en rood is. Een paar druppels lavendel op je hoofdkussen komt je nachtrust ten goede.

 

Kamille

Kamille heeft een fruitig, fris en zacht geurprofiel.
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Kamille is goed met Lavendel te combineren. Het geeft je troost en verzacht pijn, irritaties en verdriet. Je voelt je meer in harmonie met anderen en de communicatie verloopt beter.Als je ergens overgevoelig voor bent, werkt kamille kalmerend en geeft het je rust. Je kunt het goed toepassen bij kinderen die pijn hebben angstig zijn of prikkelbaar zijn. Verdamp bij slapeloosheid en stress 3 druppels kamille en 3 druppels voor het naar bed gaan.

 

Ceder

 Ceder is een tot 40 meter hoge groenblijvende naaldboom. Hij is inheems in het Atlasgebergte in Algerije en Marokko.Cederhout is hard en zeer geurig. De olie wordt verkregen door distilatie van het hout, de houtsnippers en het zaagsel. De geur van cederolie is warm, kamferachtig en zoet. Het is een perfecte geur om je verstrooide gedachten weer wat op orde te brengen. Ceder versterkt je gevoel van eigenwaarde. Samen met een sinaasappel verwerkt in een massageolie of bodymilk werkt ceder vitaliserend op je lichaam. Een verwarmende massageolie: 50 ml massageolie, 5 druppels ceder, 5 druppels sinaasappel.

 

Eucalyptus

De eucalyptusboom komt van oorsprong uit Australië, maar komt ook voor in het Middellandse zeegebied. Er zijn meer dan 700 soorten eucalyptus, waarvan de eucalyptus globalus het meest wordt gebruikt. De geur stemt je rustig en verkwikt je luchtwegen. Sluit je ogen en waan je diep in het bos!Eucalyptus werkt ook antiseptisch en hoeststillend. En met het verdampen van eucalyptus hou je muggen op afstand!

 

Lemongrass

Lemongrass (citroengras) is een aromatisch, tropisch gras uit India dat je veel tegenkomt als smaakmaker in de Indiase en Thaise keuken. De olie is sterk reinigend en laat een frisse wind door de ruimte waaien. Heb je even een moeilijk moment, ben je verveeld of heb je gebrek aan inspiratie, dan is lemongrass een goede keuze. Je geest verfrist en je voelt je direct weer actief. Voor een schone atmosfeer verdamp je 3 druppels lemongrass met 3 druppels salie in een oliebrander

 

.


  

Copyright ©2010 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb